pirotski kackavalj sirevi

Pirotski kačkavalj ide na registraciju u EU

Kačkavalj od kravljeg mleka iz Pirota, ozbiljan je kandidat za dobijanje sertifikata međunarodne zaštite proizvoda sa oznakom geografskog porekla, saopštili su sredinom juna u Gradskoj upravi u Pirotu predstavnici Ministarstva poljoprivrede i evropske komisije za međunarodnu zaštitu proizvoda sa geografskim poreklom. U toku je projekat koji ta komisija radi sa ministarstvom, a koji pored ostalog ima za cilj međunarodnu zaštitu tri srpska proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. To su lipov med sa Fruške gore, ariljska malina i pirotski kačkavalj. Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Branislav Raketić rekao je da je u Srbiji 45 prozvoda zaštićeno na nacionalnom nivou i da je vreme da se oni zaštite na nivou EU.

Kako je istakao, došli su u Pirot da se zajedno sa proizvođačima kačkavalja što bolje pripreme u skladu sa pravilima EU i najavio da je plan da se do kraja godine donese zakon o sistemu kvaliteta za poljoprivrednoprehrambene proizvode i da posle toga podnese zahtev za apliciranje za ta tri proizvoda.” Ovo je veoma važno za Srbiju jer imamo proizvode kojima se možemo ponositi. Ujedno, to će podići konkurentnu poziciju proizvođača pirotskog kačkavalja, biće pokretač za stočare i okidač za razvoj turizma”, rekao je Raketić. Ekspert Evropske unije (EU) David Liberati naglasio je da se drugi put okupljaju u Pirotu kako bi razgovarali o specifičnostima kačkavalja.
“Međunarodna zaštita proizvoda sa geografskim poreklom značiće za razvoj ovog regiona da se pirotski kačkavalj nađe na tržištu EU, ali je to šansa i za druge proizvode i za njihovu dobru poziciju i promociju na tržištu EU. Proizvodi postaju prihvaćeni na tržištu EU, ali i na tržištima trećeg sveta, Kine i drugih zemalja” kazao je Liberati. Pomoćnik gradonačelnika Pirota za oljoprivredu Goran Popović kaže da lokalna samouprava podržava ovaj projekat. “Mi ćemo pomoći proizvođačima pirotskog kačkavalja oko sertifikacije. To je i velika šansa za razvoj lokalne ekonomije. Ukoliko dobijemo ovaj sertifikat pirotski kačkavalj će moći da se prodaje na tržištu EU. Ujedno će to motivisati ne samo prerađivače mleka nego i proizvođače. Očekujemo da se broj grla stoke poveća i da pored Mlekarske škole, koja za sada jedina proizvodi kačkavalj sa oznakom geografskog porekla, i proizvođači krenu u sertifikaciju”, rekao je Popović. Zavod za intelektualnu svojinu iz Beograda doneo je rešenje o zaštiti imena geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka 2013. godine. Ovo je posle ćilima, drugi proizvod iz Pirota sa zaštićenim geografskim poreklom. Mlekarska škola “Dr Obren Pejić” u Pirotu je 2017. godine postala prvi ovlašćeni korisnik oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka.

Izvor: Beta, Pekar & Poslastičar Broj 22 jun/jul 2019 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti