Klica čini sastavni i najhranljiviji deo zrna pšenice. Iako predstavlja samo 3% mase celog zrna, sadrži sve esencijalne elemente za razvoj života kao što su: esencijalne amino-kiseline, esencijalne masne kiseline, ugljene hidrate, vitamine B grupe, mineralne materije, enzime i hormone. Sadrži gvožđe, selen, magnezijum, kalcijum i cink. Njihovim vlaknima se izbacuju nataloženi otrovi iz tela, te predstavljaju odličnu prevenciju za teške bolesti. Pšeničnim klicama se može obogatiti svako jelo, bilo sirovo ili kuvano. Mogu se koristiti kao zamena za orahe, lešnike ili bademe za pripremu filova, pita, baklava ili drugih kolača, a mogu poslužiti i kao dodatak jogurtu ili kiselom mleku kao zdravi ili hranljivi doručak.
Sušene pšenične mekinje
Mekinje predstavljaju omotač zrna pšenice, a zahvaljujući sadržaju vitamina i minerala, a prvenstveno visokom sadržaju vlakna i najzdraviji deo zrna. Pšenične mekinje sadrže vitamine B gupe, magnezijum, fosfor i gvožđe. Sadrže i do 45% biljnih vlakana, prvenstveno celuloze, koja je nerastvorljiva. Vlakna blagotvorno deluju na želudac i probavu, normalizuju rad creva, ubrzavaju metabolizam i pružaju duži osećaj sitosti, čime su korisna za održavanje odgovarajuće telesne težine. Pšenične mekinje se mogu koristiti odvojeno, kao i za kuvanje raznih jela. Mogu se dodavati u jogurt, kiselo mleko ili kefir i konzumirati kao zdravi doručak, a takođe se mogu dodavati u supe, kaše, pire krompir i drugo povrće. Ukusan način konzumiranja je i kroz pekarske proizvode, kao dodatak hlebu i pecivu, gde mogu biti još delotvornije.