Tradicionalnim ukusima torti i kolača bude nostalgiju svojih mušterija

SLATKA KUĆA FINETI IZ KRAGUJEVCA

Tradicija duga dve decenije, odabir najkvalitetnijih namirnica i tradicionalni recepti čine da se njihovi proizvodi ističu bogatim ukusom i prepoznatljivim izgledom. Kao i svaka druga porodica, i porodica Fineti ima svoju tajnu koju otkrivate upravo onog trenutka kada okusite njihove proizvode. Sitni kolači su njihov najtraženiji proizvod.

Slatka kuća Fineti iz Kragujevca je porodična radionica za izradu torti i kolača sa tradicijom dugom preko dve decenije. Davne 1999. godine, Snežana Živanović je napustila posao u fabrici i posvetila se svom hobiju, izradi kolača i torti koje je u početku izrađivala ručno. Danas je vlasnica uspešne porodične firme koja ima modernizovanu proizvodnju, najsavremenije mašine i prateću opremu. Konstantno se usavršavajući, nastoje da očuvaju tradiciju i kvalitet. Ukusima torti i kolača koje izlaze iz njihove radionice nastoje da probude nostalgiju svojih kupaca, svih onih koji u njima uživaju na svojim krsnim slavama, svadbama, rođendanima i drugim proslavama. Početak je, kao i uvek, bio težak, priseća se Snežana.

Puno vremena je provela osmišljavajući ponudu, asortiman, ispitujući tržište i osluškujući reakcije svojih mušterija. Svoju proizvodnju bazirala je na domaćim tortama i kolačima bez dodavanja aditiva. Stručnu pomoć nije imala, ali podrška porodice joj je puno značila. Kako se posao širio, porodica se postepeno uključivala. Sada svako ima svoje konkretno zaduženje. Suprug je zadužen za nabavku sirovina, sin se bavi administracijom i marketingom proizvoda, dok snaji nesebično prenosi znanje i iskustvo koje je stekla u ovom poslu. Proizvodnju su unapredili adekvatnom opremom što im je ubrzalo izradu proizvoda.

„Kako su godine prolazile, menjali su se i trendovi.Torte su ranije pravljene sa šlagom, kasnije sa dekor masom, a sada je najaktuelniji buter krem. Što se tiče ukusa torti, imamo oko trideset različitih ukusa u našoj ponudi. Postoje ljudi koji žele da pojedu nešto tradicionalno kao na primer „doboš” tortu ili „reformu”, dok sa druge strane postoje ljudi koji uvek žele da probaju neki noviji ukus. U prethodnoj godini posebno su se izdvojile „pistać malina” i „ferero” torta, rađene po našoj recepturi. Uz mladenčke torte sve više se traže i slatki stolovi.

Sve što je novo u ponudi pravimo po našoj recepturu po čemu smo prepoznatljivi”, kaže Snežana. Sitni kolači su najtraženiji proizvod slatke kuće Fineti. Nastoje da u svakoj sezoni ponudu koja je prepoznatljiva i na koju su kupci već navikli, obogate i nekim novim ukusom. U izradi kolača koriste najkvalitetnije sastojke, a ona je sama po sebi dosta zahtevna, jer se veći deo posla obavlja ručno. Kolače distribuiraju po celoj Srbiji, a iz godine u godinu potražnja je sve veća. Važan deo poslastičarskog posla je dekoracija. Snežana objašnjava da njihove mušterije dolaze najčešće sa već unapred osmišljenom temom za njihova slavlja, a zahtevi su raznovrsni. Tim dekoratera slatke kuće Fineti se maksimalno trudi da ispuni želje svojih kupaca do nasitnijih detalja. Najzahtevnije za dekorasanje, prema njenim rečima, uglavnom su dečije torte na kojima ima dosta figura i detalja koji se izrađuju ručno.

„Naši proizvodi su sveži i pravljeni po domaćoj recepturi, ali uvek težimo da uvedemo neke novine. Pored pasterizacije žumanaca i temperiranje čokolade za prelivanje pralina, planiramo i nove proizvode koji će u svom sastavu sadržati liofizirano voće. Što se tiče pravljenja torti, sve torte, kao i sve ostale proizvode, pravimo ručno, s tim da smo zbog povećanog obima posla savremenom opremom ubrzali proces proizvodnje”, objašnjava Snežana. Imaju dugogodišnje mušterije na čemu su jako zahvalni. Posebno im je drago kada im dođu nove mušterije, po preporuci i izraze želju da Fineti bude deo njihovog slavlja i obeležavanja nekog važnog trenutka u životu. Tim slatke kuće Fineti redovno učestvuje na sajmovima edukativnog i takmičarskog karaktera. Svake godine posećuju sajam poslastičarstva u Italiji, na kom se prezentuju mnoge inovativne metode rada. „Kvalitet nam je uvek na prvom mestu, ali praćenje trendova je ono sto nas održava na tržištu i čini da smo uvek tu i interesantni kupcima. Smatram da jedno bez drugog ne bi moglo i da je to recept za siguran uspeh”, zaključuje Snežana Živanović.

Piše: Jasna Dimitrijević, magazin Pekar&Poslastičar broj 49, februar/mart 2024.
Foto Fineti

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo