Hleb od kiselog testa kao opsesija

Priprema više vrsta, sa različitim vrstama brašna, sa dodatkom semenki, maslina, ajvara i sira, suvog voća ili čokolade. Zovu je heroinom našeg vremena, a kroz život se vodi izrekom „Pruži ruku, sreća se množi kada se deli”. Vesna Milenkoska iz Ohrida ne samo da je stručnjak koji je otkrio tajne kiselog testa, nego je i humanista koji svakog četvrtka u mesecu nekoj socijalno ugroženoj porodici priprema i donira obrok u okviru svoje inicijative „Kuvaj i pokloni“.

Objavljuje to na društvenim mrežama, prikuplja donacije i dostavlja ih zajedno sa pripremljenom hranom. Kako kaže, ima dosta građana koji je podržavaju, što je lepa vest u ovim vremenima. Svoju viziju o poslu kojim se bavi, kiselom testu, podelila je i za magazin Pekar i Poslastičar. „Moj hobi je ove godine prerastao u mikrobiznis. Proizvodi od kiselog testa su relativno novi u Makedoniji, pa je u početku bilo teško da budu prihvaćeni. Ali za svaki voz, očigledno, ima putnika. Tako je i moja lepinja našla put. Imam još dosta toga ispred sebe, ali za sada sam više nego zadovoljna.

Kao zanatlija koji mnogo ulaže, radim od kuće i po porudžbini, individualno i sarađujem sa nekoliko barova koji na svom meniju nude hleb od kiselog testa”, priča Milenkoska. Pravljenje hleba od kiselog testa je njen glavni prioritet. Priprema više vrsta, sa različitim vrstama brašna, sa dodatkom semenki, maslina, ajvara i sira, suvog voća, čokolade. I uglavnom koristi italijansko i integralno pšenično brašno iz lokalnih mlinova. „Hleb od kiselog testa je za mene postao opsesija i velika ljubav. Naučio me je mnogo strpljenju i istrajnosti. Ako jednog dana ne uspe, moraće sledećeg. Veoma je važno u životu kada padneš da naučiš da ustaneš i nastaviš dalje… Više od tri godine sam samo ručno mesila hleb i pekla ga u običnoj rerni i tada sam bila srećna i zadovoljna.

Međutim, naučila sam da svakom zanatliji treba alat, pa sam poslušala prijatelja i nabavila opremu. Posle godinu dana rada u novim uslovima, sa profesionalnim mikserom i pećnicom, shvatila sam zašto je važno imati opremu koja odgovara ovom zahtevnom poslu”, objašnjava Milenkoska. I ona kaže da je pravljenje kiselog testa svojevrsna nauka; za uspeh su važni mnogi faktori – temperatura vode, brašno, sobna temperatura, hidratacija u testu. Starter i fermentacija imaju veliku ulogu u ovom procesu, ona razgrađuje gluten i čini hleb lakšim za varenje i čini ga dugotrajnijim.

Na pitanje ima li konkurenciju na tržištu, ona kaže da ima i da je ta vrsta takmičenja važna i zdrava stvar. Važno je da čvrsto stojite iza onoga što radite i da se držite kvaliteta, dodaje naša sagovornica. Kako kaže, interesovanje kupaca za proizvodima od kiselog testa je sve veće. Polako se budi svest da je ono što se na rafovima nudi kao zdrav hleb zapravo puno hemikalija. Vesna Milenkoska se, kako kaže, u ovoj priči našla potpuno slučajno i spontano. Mesila je od malih nogu, ali da joj je neko rekao da će u ovim godinama imati emocije za ovakav zanat, iskreno bi mu se, tvrdi, nasmejala. „Nažalost, mnogi zanati izumiru, nema mladih koji žele da uče i rade. Videćemo dokle će i moja priča trajati. Vreme će pokazati”, zaključuje ona.

Piše: Jelica Antelj, magazin Pekar&Poslastičar broj 53, oktobar/novembar 2024.
Foto: foodjoy_ves

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo