Finale projekta „Mladi poslastičar“ iznedrilo nove mlade talente
Nakon uzbudljivih pet meseci, karavan „Mladi poslastičar“ je završio svoje putovanje i stigao do velikog finala u Beogradu. Učenici škola iz Aranđelovca, Smedereva, Šapca, Kule i Leskovca su se okupili kako bi odmerili snage u pripremi poslastica.
Drugu godinu zaredom, kompanija Dijamant organizuje projekat „Mladi poslastičar“ sa ciljem da ovaj slatki zanat, koji je sve aktuelniji, nastavi svoj život među mladim i ambicioznim ljudima. Tokom prethodnih pet meseci, karavan je sa poznatim poslastičarem Zdravkom Gavrilovićem obišao pet škola u Srbiji, gde su se održale radionice i interna školska takmičenja.
Na ovogodišnjem takmičenju, učestvovale su Ekonomsko ugostiteljska škola „Slobodan Minić“ iz Aranđelovca, Trgovinsko-ugostiteljska škola iz Leskovac i Ekonomsko – trgovinske škole iz Smedereva, Šapca i Kule. Odabranih petnaest učenika iz srednjih stručnih škola tokom finala predstavilo je veštine u pripremi Carrot cake-a, ali i kreativnost kada su od namirnica koje su imali na raspolaganju pripremali poslastice po svom izboru. Njihov predavač Zdravko Gavrilović, kao i ostali članovi žirija, među kojima je bila i prošlogodišnja pobednica projekta Milica Đurđević, pohvalili su umeće budućih poslastičara, a kao pobednicu odabrali su Danicu Spasć iz Leskovca.
Kompanija Dijamant nagradiće pobednicu sa vrednim iznosom. Drugo i treće mesto osvojili su Veljko Milosavljević iz Leskovca i Radovan Glišić iz Aranđelovca.Pobednica Danica Spasić izjavila je da do sada nije imala ovakvo iskustvo koje joj je omogućilo da kroz radionice sa svetski priznatim poslastičarem stiče nova znanja u pripremi poslastica, ali i da ujedno ima priliku da se upozna sa načinom rada i veštinama svojih vršnjaka. Posebno je pohvalila inicijativu kompanije Dijamant, koja je pored nagrade koja znači svakom učeniku, bila i neprocenjivo iskustvo za dalji profesionalni rad. Na kraju takmičenja, učenici su zajedno sa profesorima, predstavnicima kompanije Dijamant i Zdravkom Gavrilovićem uživali u degustaciji poslastica različitih ukusa od čokolade, vanile, voća, a dekoracija je oduševila sve prisutne. Veliko finale projekta „Mladi poslastičar“ pokazalo nam je da ovaj poziv i dalje živi, a da mladi ljudi gaje veliku ljubav prema ovom slatkom zanatu.
Piše: Irina Maksimović, Pekar & Poslastičar Broj 21, april/maj 2019 god.