Dolce by Tintollino Family

Dolce by Tintollino Family

U enterijeru dominira bela boja, a interesantna kombinacija minimalizma i baroknih detalja, već pri samom ulasku, obećava i jedinstven asortiman. Ispod staklenih pultova poređane su torte, komadni i sitni kolači sa preko 40 ukusa i u isto toliko različitih oblika i boja.

dolce kolači slatko

Naša sagovornica, Tijana Radulović, vlasnica poslastičarnice Dolce, iako je magistarka ekonomije, prvenstveno je vrhunska poslastičarka koja pravi proizvode premijum kvaliteta. Ako priču počnemo od početka, shvatićemo i zašto. Tijana je školske raspuste provodila kod majčine familije u okolini Rima, u Italiji. Ono što sa radošću pamti iz tog perioda je da se neprekidno vrzmala u kuhinji i pripremala kolače sa bakom i prabakom. Vremenom, usavršavala je tehnike, kombinovala stare italijanske i srpske recepte. Kako sama kaže: “Spremanje slatkiša oduvek je bila moja strast. Čak i dok sam spremala ispite, imala sam svoj nedeljni meni.“ Za vreme postdiplomskih studija, noću je pripremala kolače da bi ujutro snabdela beogradske kafiće. Kolači, pravljeni isključivo na tradicionalan način, bili su preporuka sami za sebe, te je potražnja stalno rasla. Tako je pre deset godina otpočela proizvodnju pod imenom Tintolino Family, pod kojom je Tijana nastavila da snabdeva beogradske kafiće i restorane, ali su torte stizale avionom i do Rima, Moskve, Londona i Pariza da zaslade svadbe i rođendane. Kako ističe- “Po tim tortama smo postali poznati. Od samog početka mnogo smo ulagali u kvalitet. Želela sam da sačuvam recepte svojih baka i da ih kombinujem, ali sam dodavalai svoje ideje. Iako sam u kontaktu sa velikim svetskim poslastičarima, mislim da treba da se sačuva tradicija, jer ljudi to ipak vole“, i dodaje, ”takođe, u ovom poslu veoma je važan vizuelni izgled, na kome mora mnogo da se radi, jer to je ono što privlači mušterije na prvi pogled.”

italijanski kolač dolce

Danas ima svoja dva lokala i proizvodnju dekorativnih torti. Pre dve godine, 2015, otvorila je svoju poslastičarnicu Dolce, a krajem septembra ove godine i drugu, u Strahinjića bana na Dorćolu. Kaže da je baš tako zamišljala da trebada izgleda uživanje- “Želela sam da napravim mesto u koje će Beograđani dolaziti porodično, bez obzira na godine i imati svoj stalni kutak u kome će nedeljno popodne provoditi uz priču I kolače. ”U širokom asortimanu, našle su se sve ove torte koje je do sada kreirala i još novih komadnih i sitnih kolača. U želji da očuva stare recepte u pojedinim kolačima, kao što su recimo reform torta, moskva šnit i esterhazi,Tijana je uz minimalne izmene prilagodila ukuse željama novih generacija, ali u toj meri da svi oni koji vole izvorni bakin recept, mogu sigurno uz zalogaje ovih torti uživati u sećanjima na svoje detinjstvo.

Ona veruje da tako može i treba da pravi poslastice i da će uvek imati svoje mušterije. To uverenje i optimizam koji iz Tijane kao da isijava, sigurno je nešto što je vodilo ka uspehu, a ono što je najvažnije,sa velikim osmehom ističe -“Najveća draž je u tome što ja plešem dok radim ovaj posao. Moj najveći uspeh je to što volim ovo što radim i mislim da je uspeh u bilo kom poslu upravo u tome!“

Proizvodnja sladoleda uvedena je po starim italijanskim receptima na tradicionalan način – mlečne sladolede prave od punomasnog mleka i slatke pavlake, a voćne sorbe sladolede na bazi minimum 50% svežeg i zamrznutog voća. Zanatskim pristupom proizvodnje i korišćenjem visokokvalitetnih sastojaka u pripremi sladoleda i kolača, finalni proizvodi ove poslastičarnice spadaju u kategoriju premijum proizvoda.

Piše: Irina Maksimović, Pekar & Poslastičar Broj 12, oktobar/novembar 2017 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo