Internacionalni pizza šampionat 2024.

Drugo internacionalno takmičenje u pravljenju pica u Srbiji biće održano 23. i 24. 11. 2024. godine u Comtrade centru (Savski nasip br. 7) u Beogradu. Od Danijela Zlatkovića, organizatora takmičenja, saznajemo koji su bili motivi pokretanja ovakve manifestacije kod nas, kao i kakvi su uslovi takmičenja. Promovisati umetnost pravljenja pice, predstaviti razne vrste testa za picu i upriličiti pica majstorima i ostalim kolegama pekarima priliku za usavršavanjem i proveru sposobnosti, a široj javnosti uvid u njihovo majstorstvo – to su motivi koji su Danijela Zlatkovića animirali da se upusti u organizaciju ovog šampionata.

„Naša misija je da Srbiju stavimo na mapu zemalja koje poštuju italijansku tradiciju izrade pice i da je promovišemo u našoj sredini ali i svetu”, kaže nam Danijel i dodaje da je odziv kolega već sada sjajan. „Očekujemo oko 80 takmičara, a prijave stižu kako iz regiona – Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, tako i iz Slovačke, Bugarske, Grčke, Turske, Kube, Japana… Posebno nas raduje što će među takmičarima biti i naših kolega iz Italije, jer ćemo moći da ukrstimo koplja sa majstorima kojima je pica nacionalno jelo.” Danijel Zlatković je pica majstor, osnivač i vlasnik Academu scuola per pizzaioli u Beogradu – jednog od sponzora šampionata, i pobednik „Campionato del mondo di pizza Palermo 2022”, kao i član stručnog žirija mnogih međunarodnih takmičenja.

Tri takmičarske kategorije Takmičenje će trajati dva dana i odvijaće se u tri kategorije: prva je pica napolitana (tradicionalna ili savremena), druga je klasik, a treća slobodna gde je moguće izabrati izradu pinse, pale al romana ili teglia al romana. Ove godine veći broj takmičara prijavio je više kategorija. Očekuje ih profesionalno opremljena kuhinja i udobne svlačionice. Žiri čini 15 sudija i svakog takmičara ocenjuje njih četvoro. Među našim predstavnicima u žirija su: Nenad Vujović, Marko Jandrić, Milan Čiča, Marko Dragićević, Nenad Trimčević, Ljubomir Pavlović, Tanja Anđelković. Od stranih sudija tu su Nikola Demo, glavni tehnolog fabrike brašna Le 5 Stagioni flours iz Italije, glavnog sponzora šampionata.

Tu je zatim Zoran Jovanovski, Master instruttore Accademia Pizzaiola, osnivač asocijacije pica majstora Makedonije i član žirija jednog od najvećih takmičenja pica majstora u Riminiju, Ciprian Zamfir, pobednik na Evropskom prvenstvu u Barseloni, master instruktor – Scuola Italiana Pizzaioli, prve škole pice u Rimu, Radostin Kiryazov, predsednik Bugarske asocijacije pica majstora i instruktor Scuola Italiana Pizzaioli, Anatoli Kolev, master instruktor u Scuola Italiana Pizzaioli, Duilio Girotto je rođen u Kordobi, Argentina, instruktor u skoli „Coquis-Ateneo Italiano della Cucina” i „Chef in Campus”, Mario la Barbera iz Italije, instruktor za pica majstore i Pietro di Paola, pobednik Svetskog kupa i instruktor u Accademia Pizzaioli Enotria. Nagrada za svaku kategoriju iznosi 500€.

Revijalni program Drugog dana šampionata, nakon takmičarskog dela, od 17.00 kreće revijalni program „Poznati prave pice“, koji će ugostiti estradne zvezde sklone kulinarstvu, a i privući medijsku pažnju. Za kraj drugog dana takmičenja planiran je pica šou, na kome će svoje majstorstvo prikazati sudije. Kotizacija i sponzori Kotizacija za takmičenje od 30€ može se nazvati reklamnom, ako se ima u vidu da na sličnim takmičenjima u Italiji one iznose i do 150€. Generalni sponzori šampionata su Le 5 Stagioni flours, fabrika brašna iz Italije, čiji će proizvodi biti zastupljeni na samom takmičenju, kao i kompanije Comtrade, Pin Outlet, Bakemax, Yuhor, Podravka, Mayrex, Gala, Divella i Academy scuola per pizzaioli u Beogradu.

Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar & Poslastičar broj 53, oktobar/novembar 2024.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji