Mandarina Cake Shop

Mandarina Cake Shop

Mandarina kolači

Kad se vratio iz Engleske, Krsto Radović je nekoliko godina radio u Square Nine hotelu u Beogradu, ali je sanjao da jednoga dana otvori svoju radionicu kolača. Zajedno sa sestrom Kamelijom sasvim slučajno je naišao na objekat u kome se danas nalazi njihova poslastičarnica, Mandarina Cake Shop.

Imali smo jedan osnovni uslov, a to je da lokal ima prostor za radionicu. I baš to je imao prostor u Gračaničkoj. Odmah smo znali da je to pravo mesto – objašnjava Radović.

Smešten u srcu Beograda, veoma blizu Kalemegdana i Knez Mihailove ulice, lokal je imao idealnu lokaciju. Međutim, nije bio dovoljno velik za klasičnu poslastičarnicu sa stolovima za sedenje, te su se Radovići odlučili za koncept po kome su danas i prepoznatljivi u Beogradu – samo dva stočića za sladokusce koji žele odmah tu da pojedu nešto slatko, a kolači i torte se uglavnom nose kući. Ispod radnje nalazi se proizvodnja, tu su i peći i frižideri i sve ono što je potrebno za jednu prometnu poslastičarnicu.

Mandarina čokoladne torte

Ljudi su odmah shvatili koncept, nismo imali nikakvog problema da ih naviknemo. Veoma često ljudi ujutru dođu, pogledaju šta imamo u ponudi, naruče i onda posle podne pokupe svoju porudžbinu. U moju radnju uglavnom dolaze ljudi koji su mnogo putovali ili su živeli u inostranstvu, imamo i mušterije koje dolaze svaki dan – priča Radović.

Kolači se prave sezonski. Ako je na primer vreme jagoda, većina poslastica će biti sa jagodama. Leti ja akcenat na voćnim i osvežavajućim kombinacijama. Zimi se pripremaju teži kolači, sa karamelom, kestenom, čokoladom… Često ima kolača sa nekim, za naše podneblje neobičnim sastojcima kao što je liči (azijska trešnja), tonka, tapioka. Veličina kolača je oko 85g.

Mandarina Cake Shop tim poslastičara

Sve što sam naučio na fakultetu i radeći u Engleskoj, sproveo sam u delo u svojoj poslastičarnici. Okružio sam se mladim, talentovanim studentima, koji hoće da uče, svi vredno radimo, do sada smo izmenili 60 vrsta kolača, a lager pravim za dan i po. Kolači uvek moraju da budu sveži i tu ne pravimo kompromise. Jedino tako mogu da budu prezentovani na pravi način i da pruže potpuno iskustvo u konzumiranju – zaključuje Krsto Radović.

Piše: Bojana Ilić, Pekar & Poslastičar Broj 2, februar/mart 2016 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo