Manifestacija Dani hleba u Mlekarskoj školi

Piše Marija Antanasijević, nastavnik stručnih predmeta
Tradicionalno i ove školske godine Mlekarska škola sa domom učenika „Dr Obren Pejić“ iz Pirota organizovala je manifestaciju Dani hleba i sira. Manifestacija je petnaesta po redu. Organizuje se povodom Dana škole. Poslednjeg dana oktobra, okupila je učenike i nastavnike iz srednjih škola iz Srbije i iz susedne Republike Bugarske. Gosti i domaćini su razmenili iskustva u oblasti pekarstva. Učenici su se takmičili u izradi slavskih kolača, a ocenjivan je i najlepše postavljen sto sa slavskim kolačima. Izloženi su i tradicionalni pekarski proizvodi i umetnički oblikovano testo. Takmičenje je održano u pekarskoj radionici škole, a izložba u gradskom Domu kulture. Na otvaranju manifestacije govorili su direktor škole Nenad Đorđević, zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić i Stefan Miljković iz Unije pekara Srbije.

Učenici i mentori došli su iz Hemijsko-prehrambene škole Niš, Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“ iz Prokuplja, Srednje škole „Branislav Nušić“ iz Soko Banje, Srednje škole Lapovo, Biotehnološke škole „Šumatovac”, Aleksinac, Poljoprivredne škole sa domom učenika „Sonja Marinković“ iz Požarevca, Hemijsko-prehrambene škole Beograd, Poljoprivredne škole sa domom učenika „Ljubo Mićić“ iz Požege, Srednje poljoprivredno-veterinarske škole „Stevan Sinđelić“ iz Vranja, Profesionalne gimnazije za turizam „Penčo Semov“ iz Gabrova. Na izložbi su svoj sto imali i učenici Ekonomske škole iz Pirota. Stručna komisija u sastavu: Dalibor Cvejić (Lesaffre Srbija Beograd), Saša Stojanović (Pekara Stojanović Pirot), Miloš Manojlović (Poslastičarnica Bombica Pirot), pratila je rad i ocenjivala takmičare koji su izrađivali slavske kolače. Radna mesta su bila sa šiframa.

Takmičenje je proteklo u prijatnoj, radnoj atmosferi i završeno (mentor Vesna Stojković), drugo mesto Damir Petrović iz Soko Banje (mentor Marina Ćirić – Stojković), treće mesto Miloš Kamenović iz Pirota (mentor Radosav Pejčić) i nagrađeni su. Ostali učenici dobili su pohvale. Izložbene postavke ocenjivali su Ivana Kostić (Radionica za izradu torti i kolača Nugatelina Pirot), Stefan Miljković i Branislav Miljković. Zlatnu plaketu dobila je Srednja škola „Branislav Nušić“ iz Soko Banje, srebrnu Biotehnološka škola Šumatovac Aleksinac, bronzanu Poljoprivredna škola „Radoš Jovanović Selja“ iz Prokuplja i Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković“ iz Požarevca.

Škola domaćin predstavila je i svoje proizvode iz mlekarske radionice – pirotski kačkavalj i druge sireve. Prateći programi bili su likovni i literarni konkurs za učenike osnovnih škola Pirotskog okruga i predškolce na temu „Krsna slava“, foto – konkurs za učenike iz domova učenika na teme: Voda, Moj kraj kroz objektiv, Boje jeseni na tanjiru i sportske aktivnosti učenika.

Duga tradicija pekarstva u Srednjoj školi „Žikica Damnjanović“ iz Smederevske Palanke

Piše Milena Jašović, nastavnik stručnih predmeta
Srednja škola „Žikica Damnjanović” u maju slavi 105. rođendan. Osnovana je 1919/20. godine kao Zanatsko-trgovinska škola, kasnije postaje Produžena zanatska škola, a 1946. dobija naziv Škola učenika u privredi u kojoj se školuju kadrovi različitih zanatskih zanimanja. U periodu usmerenog obrazovanja menja naziv u srednju stručnu Hemijsko-prehrambenu školu i od prvog septembra 2011. godine nosi naziv Srednja škola „Žikica Damnjanović”. Danas u našoj školi postoje tri područja rada: Zdravstvo i socijalna zaštita, Hemija, nemetali i grafičarstvo i Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane.

U okviru područja Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane, nalazi se i obrazovni profil Pekar. Učenici ovog obrazovog profila članovi su Prehrambene sekcije, kroz koju sprovodimo različite aktivnosti vezane za obeležavanje bitnijih datuma kao što su Svetski dan hleba, Svetski dan jabuka, Svetski dan testenina, Međunarodni dan čaja i Svetski dan vode. Trudimo se da kroz aktivnosti naše sekcije podižemo svest o hrani, pravilnoj ishrani, odnosno da utičemo na formiranje zdravih prehrambenih navika kod naših učenika, kao i na razvijanje ekološke svesti.

Aktivni smo i na eTwining platfromi, gde se kroz rad na različitim projektima naši učenici upoznaju sa tradicijom i kulturom drugih zemalja, unapređuju socijalne veštine, kao i znanje engleskog jezika i digitalne kompetencije. Naš projekat Healthy Nutrition Habits with Traditional Food dobio je Evropsku oznaku kvaliteta. Dok je naš projekat Eco-Steam zasada dobio samo Nacionalnu, a očekujemo odgovor i za Evropsku oznaku kvaliteta do kraja godine.

Krajem oktobra pokrenuli smo, zajedno sa srednjom školom iz Turske još jedan eTwining projekat, Plants & Life. Naši učenici će kroz ovaj projekat naučiti nešto više o prirodnom uzgoju hrane, bez upotrebe štetnih hemikalija, kao i o njenoj pravilnoj pripremi. Planirano trajanje projekta je do marta sledeće godine.

Pošto se opremanje našeg kabineta za pekarstvo uspešno privodi kraju, zahvaljujući donaciji Unije pekara, planiramo da se oprobamo i u pravljenju „sourdough” hlebova. Takođe, planiramo da u okviru nastave u bloku, krajem školske godine, posetimo Pekarski centar kompanije Lesaffre, kao i pekaru Denis i naučimo nešto više o pravljenju lisnatog peciva i specijalnih vrsta hleba.

magazin Pekar&Poslastičar broj 48, decembar/januar 2023/2024.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji