Kolačići s pistacijom i brusnicama
SASTOJCI:
Brašno belo T550 900 g
Puter 500 g
Smeđi šećer 250 g
Šećer kristal 150 g
Jaja 300 g
Kisela pavlaka (40% mm) 150 g
Soda 6 g
So 25 g
Skrob 40 g
Tostirani pistacio 550 g
Pistacio pasta 100% 300 g
Sušena brusnica 300
PRIPREMA:
Mutite mikserom hladan puter narezan na kockice i šećer dok ne postanu penasti. Dodajte pistacio pastu i dobro umutite dok se sve lepo ne sjedini. Dodajte jaja u dva navrata i mutite dok ne dobijete penastu teksturu. Dodajte kiselu pavlaku i kratko umutite da se smesa poveže. Dodajte prosejano brašno, so, sodu i skrob. Lagano mutite dok se smesa ne sjedini, zatim dodajte pistacio i brusnice. Lagano promešajte. Smesu ostavite u frižideru 20 minuta, nakon toga izmerite kolačiće težine 130 g. Oblikovane kolačiće zamrznite i pecite u konvekcijskoj peći 6 minuta na 220°C. Cilj je dobiti kolačić koji je spolja lagano hrskav, a iznutra teksture poput lava cake-a.
Darko o sebi
Po zanimanju sam kuvar. Radio sam u italijanskom restoranu Bora bar u Velom Lošinju, a često smo gostovali i u Beogradu u restoranu Enso. Pre sedam godina odlučio sam da se posvetim pekarstvu. U Beogradu sam učio tajne zanata u Mandarini i francuskoj pekari na Dorćolu, La Petite Cantine, koji su nesebično otvorili svoja vrata i podelili svoja iskustva. Na tome sam im neizmerno zahvalan. Tu sam se susreo s laminiranim testom i od tada se priča nekako formirala do danas u Bread Clubu, gde sa Anamarijom, Zrinkom i Andrijom zajedno kreiramo i razvijamo našu priču.
magazin Pekar&Poslastičar broj 52, avgust/septembar 2024.