Pasteli sweets

Pasteli sweets Beograd

Poslastičarska scena Beograda odnedavno je bogatija za još jednu pozornicu divnih kolača, koji će svojom specifičnom estetikom zasigurno privući poglede, dok će ukusom zadovoljiti i najistančanija čula. Na ekskluzivnoj lokaciji srca starog grada, u ulici Zmaja od Noćaja na Dorćolu, svoja vrata otvorio je Pasteli Cake Shop! Ponosni vlasnici Višnja i Nemanja Samardžić ističu da su oduvek maštali o sopstvenom prostoru koji će biti mesto potpuno drugačije od svih ostalih mesta u gradu, i veruju da su u tome i uspeli. „Ideje i inspiraciju smo dugo skupljali i tražili tokom naših putovanja, a naše zamisli i želje u delo su sproveli odličan tim arhitekata i izvođača sa kojima smo sarađivali’’ – počinju svoju priču naši sagovornici. Kao rezultat uspešne saradnje nastao je prostor koji odiše elegancijom, dok pastelni tonovi koji dominiraju enterijerom čine savršenu pozadinu cvetnim aranžmanima koji unose dodatnu dozu glamura.

Pasteli sweets

Slatka pasteli avantura započela je pre tačno šest godina, kada su Višnja i Nemanja, partneri u poslu i ljubavi, osnovali brend Pasteli sweets. Svoju ljubav prema slatkišima tako su pretočili u kreativan izazov i otvorili sopstvenu radionicu torti i kolača. „Nismo ni sanjali da će po završetku studija naši poslovni planovi krenuti ovim tokom. Nemanja je završio Fakultet bezbednosti, Višnja je diplomirala na Muzičkoj akademiji, odsek klavir, ali nas je ljubav povela nekim drugim slatkim stazama. Od samog početka smo želeli da to što radimo bude inovativno, zanimljivo, kvalitetno i prepoznatljivo. Za kratko vreme privukli smo pažnju ukusnim, i prelepo dekorisanim poslasticama. Naša proizvodnja se nalazi na Bežanijskoj kosi’’ – nastavlja svoju priču ovaj kreativni dvojac.
Logičan nastavak poslovne avanture ovog mladog para, svakako je novootvoreni prodajni prostor. „Ideju za Pasteli Cake Shop imali smo od samog početka naše slatke avanture, od starta smo maštali o prelepo uređenoj poslastičarnici u gradu, sa preukusnim i inovativnim poslasticama i strpljivo smo čekali da se steknu uslovi da bi naša ideja dobila i realizaciju. Ohrabrili su nas naši mnogobrojni i zadovoljni klijenti i u želji da im naše poslastice budu dostupne svakog dana, da svakodnevno našoj poslastičarnici mogu da kupe sveže torte i kolače, odlučili smo se za taj korak’’ – iskreni su Višnja i Nemanja.


Pasteli sweets

Pasteli Cake Shop u svojoj ponudi ima komadne kolače, mini torte, mini dezerte, sitne kolače, čokolade i razna poklon pakovanja. Tu su još i veganski kolači bez glutena, kao i hladno ceđeni sokovi od organskog voća. Trenutno su najviše zastupljeni laganiji letnji ukusi, ali ne izostaju ni proverene čokoladne poslastice.
„Poznati smo po tome da uvek nešto novo kreiramo i pratimo svetske trendove u poslastičarstvu, tako će biti i sa Pasteli Cake Shop-om. Uvek ćemo se truditi da budemo bolji, inovativniji i drugačiji’’ – kažu ponosni vlasnici.


Pasteli sweets

Na pitanje koliko je u Srbiji teško doći do kvalitetnih sirovina, i koliko je izazovno u našim okolnostima ići u korak sa svetskim trendovima, kažu:
„Poslednjih godina veliki broj vodećih brendova iz sveta poslastičarstva ima distributere na našem tržištu, što umnogome olakšava nabavku kvalitetnijih sirovina. Takođe, moramo da dodamo da nisu zanemarljivi ni domaći mali proizvođači sa svojim proizvodima koji ne zaostaju po kvalitetu i ukusu u odnosu na inostrane. Širi spektar sirovina koje se danas mogu naći na našem tržištu dosta olakšavaju praćenje svetskih trendova i kreiranje zanimljivih i drugačijih poslastica, ali verujemo da će na naše tržište stizati još sirovina koje nam mogu olakšati proces pravljenja i omogućiti pomeranje granica u svetu poslastičarstva u Srbiji.’’


Pasteli sweets

Za kraj smo ovaj zanimljivi Pasteli par pitali šta je izvor njihove nepresušne inspiracije, i gde se po njihovom mišljenju nalazi Srbija na poslastičarskoj mapi sveta?
„Inspiraciju tražimo u nama samima, kao i u svetskim trendovima. Još od samog početka, često smo obilazili evropske poslastičarske sajmove, učili zanat, pratili trendove, edukovali se, pratili novitete preko interneta, učili da pravimo poslastice, i istovremeno uživali u svemu tome. To je proces koji je neprekidan, uvek se usavršavamo, tražimo nove ideje, nove sirovine i inspiracije, a naš cilj od početka je da imamo drugačiji, kvalitetan i savršen proizvod, i to je nešto čemu težimo svakodnevno. Što se tiče poslastičarstva u Srbiji, ono je iz godine u godinu sve bolje, sve je više firmi i pojedinaca koji se trude da idu u korak sa inovacijama i time poslastičarstvo u Srbiji podižu na viši nivo’’- u optimistčnom tonu završavamo razgovor.

Piše: Tihana Vučković, magazin Pekar&Poslastičar broj 34, avgust/septembar 2021.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo