SASTOJCI
260 gr belanaca
500 gr šećera
20 gr šećera u prahu
PRIPREMA: Belanca i šećer pomešati i kuvati na pari do 75 °C. Ugrejana belanca staviti u mikser i mutiti žicom u meringu (ali ne čvrstu) i na kraju dodati 20 gr šećera u prahu i nastaviti sa mešanjem. Meringa treba da bude elastična.
Umućenu meringu stavljamo u dresir kesu sa okruglom sterernom i istiskamo na silikon ili mastan papir.
Formirane kupe sušimo 1 h na 95 °C, vadimo sredinu i nastavljamo sa sušenjem još 1 h. Ohlađene kupe iznutra premazujemo belom čokoladom da ne bi od krema pokupile vlagu.
NAMELAKA OD KOKOSA
SASTOJCI
200 gr bele čokolade
60 gr glukoze
400 gr kokos kreme
450 gr pavlake
35 gr želatin mase
PRIPREMA: Prokuvati kokos kremu, glukozu i 1/3 pavlake. Preliti preko bele čokolade i želatina. Izraditi štapnim mikserom i dodati ostatak pavlake. Ohladi se preko noći u frižideru.
INSERT MANGO/ MARAKUJA
SASTOJCI
220 gr marakuja pire
2 marakuje sveže
120 gr svežeg manga
20 gr limunovog soka
120 gr vode
80 gr šećera
3 gr agar-agara
PRIPREMA: Skuvati pire i dodati seckani mango. Formirati u kalupu inserte (polulopte).
FILOVANJE: Namazane školjke puniti ohlađenom namelakom, dodati insert i zatvoriti žutom biskvit korom po izboru.
O Jeleni
Nakon završene srednje poslastičarske škole, upisuje višu hotelijersku, što jeste prva prekretnica na profesionalnom putu, jer na praksu odlazi i u hotel Hajat, gde upoznaje majstore poslastičarskog zanata i uviđa sve kreativne potencijale ove struke. Kao apsolvent dobija ponudu da radi kao profesor u svojoj srednjoj školi, što 2000. godine i prihvata. Svaki dan putuje u Beograd i radi u renomiranim poslastičarnicama, u želji da zanat ispeče do perfekcije. Od Aurelija, preko postavljanja kompletne poslastičarnice renoviranog Ruskog cara, sistema UPD Stari grad (Kasina, Butik 1, 2, 3), konsultacija u postavljanju poslastica u Home made, Hleb i kifle, postavila kompletnu poslastičarnicu u hotelu Hilton – Podgorica…, takođe usavršavala se u inostranstvu, pohađala kurseve i akademije nekih od najčuvenijih svetskih poslastičara. Bogato iskustvo, danas je usmerila u svoju proizvodnju Jecakes kao i u svoju poslastičarnicu Le Caprice.
magazin Pekar&Poslastičar broj 54, decembar 2024.