Najboolji burek u Zemunu, Bežaniska 39
Zemun je atmosfera, kažu. Delić te atmosfere je i miris sveže ispečenog hleba i bureka u ranim jutarnjim časovima. Najbolji su kod Petrovića, prema mnogim svedočanstvima zadovoljnih kupaca svih generacija. Tajna njihovog dugogodišnjeg uspeha je u očuvanju stare recepture, poštovanju i negovanju tradicije, veruju Petrovići.Njihov burek se razvija ručno, na stolu od kuvane bukovine, oduvek isto. Posle mešenja mora da odleži, da bi bio pravi.
Peta generacija pekara
Braća Petar i Vuk su peta generacija u porodici Petrović, koja decenijama vodi pekaru u srcu Zemuna. Prvu pekaru, koja i danas postoji, osnovao je pekarski majstor Sava Petrović 1921. godine u Bežanijskoj 39. Ona je u posleratnim godinama nacionalizovana, pa je jedno vreme radila kao državna pekara. Sedamdesetih godina vraćena je porodici Petrović, i tada, Petrov i Nikolin deda Sava, koji je godinama vodio pekaru, vraća pekari stari sjaj. Sava je bio čuveni pekar i dobrotvor. Najbolje i najplodonosnije godine bile su osamdesete i devedesete, kada je pekara dobila i niz vrednih nacionalnih nagrada i priznanja, među njima i Zlatnog pobednika Beograda 1989. godine za najbolji hleb.
Tajna dobrog hleba
Danas Pekara Petrović ima 5 lokala u različitim delovima grada i 25 zaposlenih radnika. Mese i prodaju sve vrste peciva – buhtle, kroasane, paštete, pogačice, kiflice, a najpoznatiji su po bureku i hlebu. Burek se pravi u četiri ukusa – sa sirom, mesom, višnjama i prazan. Receptura za hleb se od osnivanja pekare nije menjala. U njemu ima četiri puta manje aditiva i kvasca nego u većini hlebova u Srbiji. Sirovine koje se koriste su prvoklasne, njihov kvalitet garantuje dugogodišnja uspešna saradnja sa dobavljačima. Mašina za mešenje koja je nabavljena 1921. godine kada je pekara osnovana još uvek je u upotrebi.
U susret stogodišnjici
Pekara Petrović ima svoje mesto i u kulturnoj istoriji Zemuna. Osnivač Sava Petrović bio je cenjena ličnost, član prve uprave Zanatskog udruženja (Obrtnog zbora) u Zemunu. Petrovići su poznati kao sponzori i donatori mnogih kulturnih dešavanja, javnih manifestacija i zemunskih institucija. Članovi porodice se i sami bave umetnošću, neki su umetničkog obrazovanja, ali svoje nasleđe zbog toga nisu zanemarili. Petar i Vuk, unuci jednog Save i čukununuci drugog Save, obojica fakultetski obrazovani, kao što je uostalom i njihov deda bio, nastavljaju porodičnu tradiciju i tako ispunjavaju želju svojih predaka. Pekara će 2021. godine proslaviti sto godina postojanja. Do tada se planira restauracija izloga u Bežanijskoj 39, kojim će se vratiti stari izgled pekari. U narednom periodu planira se i neophodno osavremenjivanje proizvodnog pogona i kupovina novih mašina.
Piše: Nevena Tomić, Pekar & Poslastičar Broj 18, oktobar/novembar 2018 god.