Puratosov Cacao Trace – Održivost kao pretpostavka kvaliteta čokolade

U Beogradu je 3.10.2023. u hotelu Metropol održan ekskluzivan Belcolada događaj, na kome su promovisani bogati čokoladni ukusi i inspiracija koja prati ovaj brend, a u organizaciji kompanije Puratos. Tom prilikom je glavni domaćin Silvester Avono (Sylvester Awono), ekspert za kakao održivost Puratos Grupe, izložio benefite koje za ovu kompaniju, njene kooperante i saradnike ima Put kakaoa (Cacao Trace).

Činjenica je da prozvodnja i najosnovnijih sirovina može da ostavi trag na prirodnom okruženju i da utiče na održivi razvoj lokalnih zajednica. Zato su u kompaniji Puratos posvećeni odgovornoj nabavci, koja je ključna za etično poslovanje. Potrošači, sa druge strane, imaju pravo da znaju odakle hrana koju kupuju potiče, kako je proizvedena i od kakvih sastojaka. Zato tesno sarađuju sa svima koji su uključeni u lanac nabavke.

Cacao Trace
Cacao Trace je program posvećen direktnoj saradnji sa farmerima kako bi se osigurala dugoročna i održiva proizvodnja kakaoa. Ovaj jedinstveni program omogućava da kakao farmeri edukacijom podignu nivo produktivnosti. Pomažući farmerima da povećaju kvalitet njihovog kakaoa, generacijama koje dolaze obezbeđuje se kvalitetna čokolada. Program je trenutno aktivan u Vijetnamu, Obali Slonovače, Novoj Gvineji, na Filipinima i u Meksiku, a osmišljen je da poboljša kvalitet života i rada farmera na plantažama kakaoa. Cacao Trace podrazumeva edukaciju i obuke koje će farmerima pomoći da svoje veštine podignu na viši nivo. Tehnička podrška i obuke na samim farmama pomažu farmerima da imaju i bolji prinos i bolji kavlitet kakaoa.

Kao i drugi programi koji za cilj imaju održive izvore, Cacao Trace doprinosi održivom lancu snabdevanja kroz najbolje prakse koje se tiču zaštite životne sredine, finansijske pomoći i pomoći lokalnoj zajednici. Pored toga predstavlja i znak kvaliteta. Cacao Trace timovi blisko sarađuju sa farmerima u kontrolisanju procesa fermentacije i sušenja, ključnim koracima za obezbeđivanje najkvalitetnijeg kakao zrna. Ovaj vid podrške farmerima ostavlja više prostora da se posvete svojim plantažama, poboljšaju način rada i kvalitet. Kada se govori o aromi i ukusu, Cacao Trace čokolade nude ono što drugi čokoladni proizvodi iz održivih izvora najčešće ne nude, zbog intenzivnog fokusa na proces nakon branja, ali i zbog uticaja zemljišta, klime i sorti kakao zrna. Kao i kod proizvodnje vina, fermentacija je ključan korak u razvoju potencijalnog ukusa i arome svakog kakao zrna.

Ovladavanje ovim procesom osigurava da samo najkvalitetnija kakao zrna postaju ukusna Cacao Trace čokolada. Jedan od važnih aspekata proizvodnje Cacao Trace čokolade je podrška boljem životu kakao farmera i njihovih porodica. Kupovina proizvoda sa oznakom Cacao Trace direktno pomaže da se smanji nivo siromaštva radnika na farmama kakaoa. Za svaki kilogram kupljene čokolade Cacao Trace plaća se Chocolate Bonus od 0,10 evra direktno farmerima. Jednostavan i transparentan način isplate vrši se kroz fondaciju Next Generation Cacao. Na ovaj način se izgrađuje odnos između farmera, proizvođača, distributera i ljubitelja čokolade širom sveta, odnos u kome je svaka strana na dobitku.

Silvester Avono (Sylvester Awono)
„Održivost nije jednostavan proces, pa stoga i našim saradnicima i kupcima nije jednostavno da ga razumeju. Zato sam ja danas podsetio na korist koju proizvođači kakaoa sa kojima sarađujemo imaju od našeg programa Cacao Trace. Kvalitet je neophodan sastojak svakog uspešnog poslovanja, a do njega se ne može doći bez održivog razvoja. Pričajući danas o ovom Putu kakaoa, pričao sam o doprinosu svih nas koji u njemu učestvujemo. Škole koje smo sagradili u Novoj Gvineji i Obali Slonovače, kao i vodotornjevi za sakupljanje vode – sve je to naš zajednički uspeh, jer tih 0,10 evra znači promenu. Podelio sam zato sa vama priču o malenoj ptici kolibri, koja je hrabro i uporno prenosila kapljicu vode u svojim ustima, da pomogne pri gašenju šumskog požara. Kada su joj se ostale životinje smejale i pitale je šta misli da će postići sa tom kapi vode, ona je odgovorila: ’Ovoliko ja mogu!’ Kada postanemo svesni da se i najmanji doprinos računa, bićemo korak bliže do boljeg sveta”, poručuje gospodin Avono.

magazin Pekar&Poslastičar broj 47, oktobar/novembar 2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji