Tereza Vasiljević @teruskav – Ljubav prema kuhinji glavni sastojak

Pažnju su nam privukle njene objave na Instagramu – kako delicija tako i brižljivo obrađenih fotografija. Delimo sa vama poznanstvo sa Terezom Vasiljević iz Banatskog Karlovca, čije umeće kuvanja na ovoj mreži prati 14.500 ljudi.

Na početku upoznavanja Tereza nam priča kako ljubav prema kuhinji datira iz detinjstva. „Kao dete, najviše sam vremena provodila u kuhinji jer je za mene tu bila najtoplija atmosfera. Uživala sam gledajući majku kako svakodnevno sprema jela. Kažu da je ljubav prema kuhinji glavni sastojak. Moram napomenuti da mi je i baka bila sjajna u kuhinji i da sam verovatno nasledila malo čarolije od njih.” Kuvar Terezinog detinjstva, koga je u to vreme pratila na televiziji, bio je Stevo Karapandža. „Volela sam da gledam popularnu jugoslovensku nedeljnu kulinarsku emisiju ‘Male tajne velikih majstora kuhinje’. Kako sam odrasla u vojvođanskoj sredini, imala sam prilike da od malena upoznam kuhinje naših komšija i to mi je bilo veoma interesantno.” Kako se uključila na društvene mreže vidici su joj se, kaže, dodatno proširili i od tada se ne zaustavlja u isprobavanju novih specijaliteta. Može se reći da joj je to hobi.

Izlazak na društvene mreže
Dugi niz godina Tereza je „sarađivala” sa sinom, koji na svom Instagram nalogu @jovanvasiljevic deli svoja umeća. „Nakon zajedničkog rada, posle par godina sam shvatila da imam želju da podelim i ja neka svoja iskustva, neke svoje priče i vizije. Iznenadio me je odziv publike i kako su moji radovi prihvaćeni. Ukusi su različiti pa tako pokušavam da svojim pratiocima prenesem recepte stare domaće kuhinje, ali i one aktuelne, savremene, koji zahtevaju minimalno vreme pripreme, manje sastojaka, zdravijih karakteristika, itd. Želim da moja stranica bude interesantna, zabavna, ali i edukativna”, kaže Tereza.

Domaći brendovi sjajni
Na pitanje da li je zadovoljna ponudom sirovina na našem tržištu, Tereza kaže kako nije fokusirana na određenu grupu hrane i zato koristi raznovrsne namirnice. „Veoma sam zadovoljna ponudom kako domaćih tako i stranih brendova. Iskoristila bih priliku da posebno pohvalim domaće brendove koji su zaista raznovrsni i kvalitetni. Posebno sam zahvalna što sam uz pomoć Instagrama imala priliku da sa mnogima sarađujem i da budem deo njihovih priča.”

Hleb i krofne – miris detinjstva
Bilo nam je zanimljivo da saznamo koja je gastronomska oblast našoj sagovornici najdraža: „Mislim da je pravljenje hleba i peciva nešto što me je oduvek najviše privlačilo. Hleb, krofne i palačinke su moje detinjstvo, pa možda otuda i ova ljubav. Inače, hleb smo najčešće kupovali u jednoj pekari koja je ujedno bila i jedina u selu. Dobro se sećam te pekare i natpisa u njoj ‘Očima biraj, rukama ne diraj!’.  U mojoj rodnoj kući hleb se cenio i za mene je to ostala svetinja. Poslednjih par godina oprobala sam se u izradi hleba od domaćeg kvasca i veoma sam zadovoljna što sam u ovim godinama doživela da napravim nešto o čemu sam uvek maštala – pravi domaći hleb.” Na kraju razgovora Tereza podvlači kako je sveska recepata njene majka za nju Biblija. Neke od delicija koje pravi i objavljuje na svom Instagram profilu deo su te posebne zbirke.

Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 50, april/maj 2024.
Foto: Tereza Vasiljević

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo