Veliki Internacionalni pica šampionat Srbija 2024, održan 23. i 24. 11. 2024. u Comtrade centru (Savski nasip br. 7) u Beogradu prevazišao je prethodno izdanje i sva očekivanja učesnika, koji poručuju da sa nestrpljenjem iščekuju naredni susret.
Danijel Zlatković, osnivač i vlasnik Academy scuola per pizzaioli u Beogradu i inicijator i glavni organizator Pica šampionata, ne krije zadovoljstvo nakon uspešno okončanog drugog izdanja takmičenja: „Posebno mi je drago što svi delimo isti utisak – kako smo se sjajno proveli. Neko od takmičara reče ’kao na najboljoj žurci, na kojoj smo i pravili picu’!” Čak 70 takmičara iz desetak zemalja – Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Bugarske, Grčke, Turske, Kube, Japana i naravno Italije, ove godine je svoje umeće pokazalo ne samo članovima žirija već i publici. Većina takmičara oprobala se u sve tri kategorije (Pizza Classica, Pizza Napoletana i Pizza Libero), što je program festivala učnilo bogatim. Tome treba dodati i revijalni deo „Poznati prave pice”, u kome su učestvovali Nikolina Kovač, Milica 56 Jokić, Nenad Jovanović Blizanac, članice grupe Huricane, Ivana Boom Nikolić, Sandra Valterović i članovi grupe Chegi bend, koji su odneli pobedu u svojoj kategoriji. Danijel Zlatković nam otrkiva kako su se odlično snašli u ovoj profesiji, posebno jer su sastojke za picu dobili na licu mesta i praktično morali da stvore autentičnu kreaciju. Publici je atraktivno bilo i takmičenje u kategoriji brzog razvlačenja testa. Bilo je potrebno razvući pet testa u što kraćem roku i najbrži među brzima bio je Goran Đipalo. U glavnom, takmičarskom program pobednici po kategorijama su:
Classica: 1. mesto Rosen Najdenov, 2. mesto Dijana Ivković, 3. mesto Ivan Kopitić
Napoletana: 1. mesto Murata Tomoja, 2. mesto Suzana Doroški, 3. mesto Padureanu Julian-Kusmin
Libero: 1. mesto Dejan Trajanov, 2. mesto Murata Tomoja, 3. mesto Rosen Najdenov
Generalni sponzor šampionata bio je i ove godine Le 5 Stagioni flours, a sponzori: Mayrex, Divella, Comtrade, Pin Outlet, Bakemax, Yuhor, Podravka, Gala, Bio Panon Farm i Academy scuola per pizzaioli. Zlatković nam prenosi ambicije organizatora za narednu godinu: „Izdanje 2025. biće organizovano u većem prostoru, trajaće možda i više od dva dana i očekujemo preko 100 učesnika. Želja nam je da zadovoljimo kriterijume za ulaženje u kategoriju svetskih prvenstava u pravljenju pice. Po rečima sudija, ovogodišnje izdanje ni po čemu ne zaostaje za onim u Parmi, što nam govori da smo na dobrom put. Posebno zahvaljujem svom timu: Ireni i Anastasiji Zlatković, Strahinji Šiljegu, Marku Simiću, Đuri Kubetu, Vanji, Dunji i Goranu Brankoviću i Dušanu Stanojeviću” Nama ostaje da čestitamo organizatoru, pobednicima i svim učesnicima uz želju da se naredne godine okupe u još većem broju. U nastavku prenosimo šta su o šampionatu rekli predsednik žirija i pobednici.
Radostin Kirjazov, predsednik žirija
„Drugi Internacionalni pica šampionat u Beogradu je u svakom pogledu premašio moja očekivanja. Takmičari su pokazali izuzetno umeće i kreativnost, što jasno pokazuje koliko se ovaj zanat razvio. Kvalitet pica je bio svetske klase – od izbalansiranih ukusa do savršenog testa, koje je duša svake dobre pice. Naravno, bilo je i loših primeraka, ali vrlo malo. Atmosfera je bila inspirativna – puna energije, profesionalizma i zajedničke strasti prema pici, a za koju je zaslužan organizator Danijel Zlatkovic, koji je u ovaj događaj uložio veliki trud. Drago mi je što mogu da budem deo jedne tako prestižne manifestacije koja ujedinjuje majstore iz različitih zemalja i kultura. Mi iz Bugarske pica asocijacije uvek ćemo podržavati ovo prvenstvo jer nam je čast da budemo deo ovog neverovatnog događaja.”
Dejan Trajanov, pobednik u kategoriji LIBERO
„Teško je osvojiti prvo mesto, ali je još teže ponoviti taj uspeh. Srećan sam što sam u tome uspeo i zadržao titulu stečenu na prvom šampionatu, prošle godine, a planiram da dođem i naredne. Ovim zanatom se bavim oko šest godina, išao sam u Italiju na kurseve za izradu napolitane i romane, a trenutno mi je posebno zanimljiva pinsa – ta njena velika hidratacija i hrskava struktura. Tajna dobrog testa je u istraživanju i otkrivanju postupaka dobrih majstora. Važna je fermentacija i sazrevanje testa.”
.
Rosen Najdenov, pobednik u kategoriji CLASSIC
„Ovo je odličan šampionat, drago mi je što sam u njemu učestvovao i pobedio. I prvi je bio dobar, ali ovaj je potvrdio da ću se ovde uvek sa radošću vraćati. Moram da se zahvalim Danijelu Zlatkoviću, ali i svim učesnicima – atmosfera je bila fantastična. Pice pravim već 22 godine i najviše volim napolitanu.”
.
.
.
Tomoja Murata, pobednik u kategoriji NAPOLETANA
„Zahvalan sam što sam ovde i zahvaljujem Danijelu i svim sudijama kao i kolegama i publici koja nas je podržavala i napravila dobru atmosferu. Živim u Tokiju i picajola sam već 15 godina. Najviše volim klasik picu, ali evo, nisam pobedio u toj kategoriji. Prošle godine sam na šampionatu u Japanu osvojio zlato u kategorijama Classic i Napolitana.”
.
.
Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 54, decembar 2024.